Opleiding Sedatiepraktijkspecialist krijgt CZO-erkenning

In ons ziekenhuis voeren we steeds meer behandelingen uit onder sedatie in plaats van onder narcose. Sedatie is een kunstmatige slaap, die minder diep is dan narcose. En waarbij de patiënt niet beademd hoeft te worden. Patiënten krijgen de sedatie onder begeleiding van een sedatiepraktijkspecialist. Voor de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist heeft ons ziekenhuis nu een CZO-erkenning gekregen.

De opleiding

Onze opleiding sedatiepraktijkspecialst startte in september en duurt 12 maanden. Iedereen met een CZO-erkend diploma voor anesthesiemedewerker kan solliciteren op de opleidingsplek. Een speciaal ingestelde sedatiecommissie houdt toezicht op de continuïteit en kwaliteit van de opleiding.

Anesthesioloog-opleider Floris Klerk en physician assistants (PA) Anesthesiologie Michel van der Kwast en Fred van Dijen vormen het begeleidingsteam voor de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist. Zij vertellen enthousiast over de functie. Fred: “Als sedatiepraktijkspecialist werk je vrijwel zelfstandig. Samen met de behandelend specialist en een verpleegkundige vorm je een team. De anesthesioloog is beschikbaar als dat nodig is. Als sedatiepraktijkspecialist sta je patiënten bij op een voor hen spannend moment. Sommige patiënten zijn na de procedure zo dankbaar, dat ze je omhelzen.

Als ik de patiënt hoor zeggen: ‘Is het nu al voorbij? Ik heb helemaal niks gevoeld…’, dan weet ik dat ik het goed heb gedaan.”

In ons ziekenhuis wordt sedatie door steeds meer specialisten ingezet. Michel: “Het toepassen van Procedurele Sedatie en/of Analgesie (PSA) vindt nu plaats binnen de specialismen Gynaecologie, MDL en Radiologie. De ambitie is om het aantal behandelingen onder sedatie uit te breiden naar meer specialismen. Ons sedatieteam uitbreiden was daarom een logische stap.”

Anesthesioloog Floris Klerk legt uit waarom die ambitie er is: "Sedatie buiten de operatiekamer (OK) is voor heel veel zorgpaden mogelijk. Het is een patiëntvriendelijke manier van zorg, waarbij patiënten binnen een halve dag weer uit het ziekenhuis zijn. We kunnen zo een makkelijkere, snellere en even veilige wijze van zorg bieden. Tegelijkertijd kunnen we zo wachttijden verminderen."

Wilbert van der Hammen is de eerste sedatiepraktijkspecialist die binnen ons ziekenhuis wordt opgeleid. Hij werkte al als anesthesiemedewerker in ons ziekenhuis. Om zijn eerder behaalde competenties op peil te houden, werkt de sedatiepraktijkspecialist nu afwisselend binnen én buiten de OK. Wilbert: “Het is een leuke afwisseling tussen de OK en de sedatie op locaties buiten het OK-complex. Denk hierbij aan buitengebieden en behandelkamers. De variërende werksetting is een mooie uitdaging en houdt mij scherp.”

Sedatiepraktijkspecialist Wilbert staat in het ziekenhuis met zijn werkkleding aan. Hij lacht naar de camera en houdt zijn CZO-erkend diploma vast.

Op zoek naar verdieping en uitdaging in jouw huidige anesthesievakgebied?

Met een CZO-erkend diploma kan je bij ons ziekenhuis solliciteren op een opleidingsplek! Wil je meer weten over de opleiding tot sedatiepraktijkspecialist? Neem dan contact op met teammanager OKC Anesthesie Brechje Zijlstra-de Ru.