Je bent doktersassistent op de triage-afdeling. Hoe ziet jouw werkdag eruit?

“Ik bied ondersteuning aan de verpleegkundigen, verloskundigen en artsen. Bijvoorbeeld door te assisteren in de onderzoekskamer, het aansluiten van het CTG-apparaat en doen van administratief werk. Op de triage bieden we eerste hulp aan zwangeren en gynaecologische patiënten. Natuurlijk staan er soms consulten ingepland. Maar omdat het een spoedafdeling is, is mijn werk heel divers en niet te plannen. Dat maakt mijn functie veel leuker en veelzijdiger dan werken bij een afnamelab of huisarts, vind ik.”

Wat vind je dan het leukste aan je werk?

“Het leukste vind ik het aansluiten van het CTG-apparaat voor een hartfilmpje. Ik probeer altijd zo goed mogelijk uit te leggen wat ik doe en waarom. Het is fijn om te zien dat patiënten daardoor gerustgesteld worden en meer kunnen ontspannen.

Daarnaast natuurlijk het fantastische team. Niet alleen omdat het heel gezellig is, maar ik werk ook met veel verschillende mensen. Van hen krijg ik de ruimte om me te ontwikkelen en steeds meer taken zelf uit te voeren. Je raakt hier nooit uitgeleerd. Komend jaar begin ik met een werkbegeleidingscursus en gaan we met de doktersassistenten meer leerlingen begeleiden en collega’s opleiden. Zo kan ik mijn horizon blijven verbreden.”

Als 17-jarige liep je hier al stage. Wat maakt dat je ook op deze afdeling bent gaan werken?

“Mijn docent, die ook in het Diakonessenhuis werkt, vertelde me destijds over de stage op de afdeling triage. En daar ben ik heel erg blij mee, want ik zit hier helemaal op mijn plek. Na mijn opleiding heb ik kort bij een ander ziekenhuis gewerkt. Maar al gauw bleek dat ik het daar veel minder leuk vond dan in het Diak. Hier kent iedereen elkaar. Het werk is uitdagend, de sfeer is fijn en ik krijg de mogelijkheid me te ontwikkelen. Het Diak voelt voor mij als mijn tweede thuis.”

Wat zijn de mooiste momenten in je werk?

“Ik mag deel uitmaken van het meest bijzondere, mooiste én kwetsbaarste moment in iemands leven: de geboorte van een kind. De reden dat zwangeren op de triage komen is niet altijd leuk en vaak spannend. Maar het is bijzonder dat ik op dat moment kan helpen en kan ondersteunen. Daardoor bouw je soms ook een band op met mensen. Zeker als ze vaker langs moeten komen. Als ze dan na de bevalling langskomen om hun baby te showen, dat is super!”

Dag van de doktersassistent

Op 3 maart is het de dag van de doktersassistent. In ons ziekenhuis werken maar liefst 181 doktersassistenten. Een mooi moment om al deze onmisbare collega’s te bedanken!

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Romy?

Bekijk dan onze vacatures!