8 tips om gezonder te werken in de nacht

Nachtdiensten hebben een forse impact op je slaap- en eetmomenten, en dus ook op je energielevel. Je lichaam moet zich behoorlijk aanpassen aan het verstoorde ritme.

Hoe kom ik vitaler uit de nachtdienst?

Op basis van wetenschappelijk onderzoek krijg je een aantal nuttige tips. Die gaan onder andere over de inname van de juiste soort voeding en het zoveel mogelijk aanhouden van een vaste structuur. Verder zijn voldoende rust-, maar ook bewegingsmomenten belangrijk. Zodat jij gezonder kunt werken in de nacht.

"De impact van nachtwerken op je lichaam is niet te onderschatten. De tips die jou hierbij kunnen helpen zijn daarom met zorg uitgekozen"

Met deze 8 tips ben jij die nachtdienst de baas

  1. Houd je aan de 3 maaltijden structuur.
    Het is belangrijk om tijdens nachtdiensten gewoon drie maaltijden te eten: de eerste thuis (diner), de tweede maaltijd halverwege de dienst en tegen het einde van de dienst de derde maaltijd. Zorg dat je eerste twee maaltijden eiwitrijk zijn en de derde maaltijd koolhydraatrijk. Eiwitten hebben de eigenschap om alertheid te bevorderen, koolhydraten bevorderen juist de vermoeidheid.
     
  2. Doe activiteiten in de buitenlucht als je wakker wordt.
    Je biologische klok wordt namelijk ‘gelijk gezet’ door daglicht. Ook voor nachtdienstwerkers is het van belang om de dagelijkse portie daglicht te pakken.
     
  3. Draag een zonnebril als het licht is wanneer je naar huis gaat na een nachtdienst.
    Licht maakt je namelijk wakker, waardoor je minder goed in slaap kan vallen. In de winter is dit natuurlijk niet nodig omdat het dan langer donker is.
     
  4. Zorg thuis voor een prettige, rustige slaapomgeving.
    Houd ook rekening met standaard slaaptips, zoals het vermijden van blauw licht (van tv, laptop) een paar uur voor het slapen gaan. Hoe voor de hand liggend soms ook, je slaapt er écht beter door.
     
  5. Werk volgens een snel en voorwaarts roterend rooster.
    Een vijfploegendienst is beter dan een drieploegendienst, want je lichaam krijgt dan geen tijd om het dag- en nachtritme om te draaien.
     
  6. Pauzeer voldoende.
    Plan voldoende pauzes tijdens de nachtdienst.
     
  7. Voorkom andere stressfactoren.
    Omdat nachtdienst al zwaar genoeg is, is het belangrijk dat je werkstress, lange diensten en overwerken probeert te voorkomen.
     
  8. Beweeg!
    Doe dit thuis maar ook op de werkvloer, aangezien je juist daar heel veel tijd doorbrengt. 

Bron | allesoveronregelmatigwerk.nl, FNV, Gezondheidsraad, rijksoverheid.nl.