Twee chirurgen en twee onderzoekers vertegenwoordigden ons ziekenhuis tijdens het congres. Zij gaven daar drie verschillende presentaties.

Presentatie 1: Patient reported outcome measures door studentonderzoeker Himaya Smit

Patient reported outcome measures (PROMs) zijn vragenlijsten die liesbreukpatiënten op verschillende momenten invullen over o.a.  pijnscore en terugval. Uitkomsten van deze vragenlijsten helpen ons om de kwaliteit van zorg te verbeteren. We konden aantonen dat meer dan 80% van onze patiënten de vragenlijsten preoperatief invulden en postoperatief meer dan 50%. Daarmee lieten we zien dat de vragenlijsten nut hebben. Studentonderzoeker Himaya Smit gaf deze presentatie.

Presentatie 2: De terugval/recidief na TEP-operatie (kijkoperatie) na aanpassing operatieprotocol

De aanpassing ‘meer fixatie na liesbreuken’ zorgde voor een daling in het percentage liesbreuken dat op termijn terugkomt. En dit is in ons Liesbreukcentrum al zeer laag.

Presentatie 3 gerandomiseerd gecontroleerde onderzoek de ‘Effect trial’ door Richtje Meuzelaar

In dit onderzoek werd gekeken naar de beste behandelmethode voor patiënten met een klinisch occulte liesbreuk. Dit zijn ‘liesbreuken’ die niet voelbaar zijn, maar waarbij wel een kleine breuk zichtbaar is op de echo. We weten dat de uitslag van de echo niet altijd juist is en de pijn in de lies ook door andere aandoeningen, bijvoorbeeld overbelasting kan komen. Daarom vergeleken we in het onderzoek een operatie en afwachtend beleid als behandelmethode. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er geen verschil was tussen patiënten die wel of geen operatie kregen. Het ging bij beide patiënten net zo goed. Door het onderzoek is ook onze aanpak verandert bij dit type patiënten. Waar we voorheen eerder een operatie voorstelden, wachten we nu drie maanden af. Als de pijnklachten door een liesbreuk worden veroorzaakt, dan verminderen de klachten niet en kan de liesbreuk tijdens het afwachten groter worden en daardoor zichtbaar bij lichamelijk onderzoek. In zo’n geval is uitgesteld opereren een goede behandeloptie. Als de liespijn door een andere aandoening (bijv. peesirritatie of overbelasting) wordt veroorzaakt, dan heeft een afwachten een positief effect op de klachten.
Deze presentatie werd door Richtje Meuzelaar gegeven en won de prijs voor de beste voordracht. Van harte Richtje!

Trots op ons Liesbreukcentrum

Ons Liesbreukcentrum Nederlands was goed vertegenwoordigd op het congres. Chirurg Anandi Schiphorst: ‘Op dit congres zijn onderzoekers en chirurgen van ziekenhuizen en praktijken uit heel Europa aanwezig. Tijdens het congres zagen we dat wij als Liesbreukcentrum voorop lopen in efficiënt werken, data verzameling (research) en volume. Een extra bevestiging dat we goed bezig zijn met elkaar en zo door moeten gaan! En als kers op de taart natuurlijk de erkenning voor Richtje, ook via deze weg nogmaals van harte!’ 
 

 

Over wetenschappelijk onderzoek

Ons Wetenschapsbureau ondersteunt en faciliteert klinisch wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek in het Diakonessenhuis. Research coördinatoren en wetenschappelijk adviseurs bieden praktische ondersteuning van onderzoek. Samen met de wetenschapscommissie bevorderen we zo het wetenschappelijk klimaat in huis. Het Diakonessenhuis Onderzoeksfonds biedt financiële ondersteuning aan (startende) onderzoekers om Diakonessenhuis-geïnitieerd onderzoek mogelijk te maken.