Waarom is wetenschappelijk onderzoek belangrijk?

Door wetenschappelijk onderzoek te doen, leren onze collega’s kritischer te denken. Dat helpt in hun werk als zorgprofessional. Bovendien is datzelfde onderzoek erg belangrijk om onze patiëntenzorg te verbeteren. Het geeft inzicht in ziektes, leert ons hoe we die kunnen voorkomen en opent deuren naar nieuwe behandelingen en zorgprocessen.

Jaarlijks tientallen initiatieven

Elk jaar starten in ons ziekenhuis zo’n 60 tot 70 wetenschappelijke onderzoeken. Vaak naar zorgthema’s waar we in ons ziekenhuis extra aandacht voor hebben en expert in zijn. Dankzij medisch-wetenschappelijk onderzoek kunnen we onze zorg op deze onderwerpen blijven verbeteren!

Dit zijn onze zorgthema's:

  • Oncologie
  • Geriatrie
  • Infectieziekten
  • Vrouw en kind
  • Liesbreuk
  • Pijnbestrijding

Meer informatie over wetenschappelijk onderzoek in het Diakonessenhuis?

Onze onderzoekers krijgen ondersteuning van ons Wetenschapsbureau. Hier kunnen ze terecht voor informatie en praktische hulp bij het opzetten en uitvoeren van een onderzoek. Het Wetenschapsbureau werkt samen met de wetenschapscommissie en het Documentatie- en Studiecentrum (DSC).

Toetsing medisch-wetenschappelijk onderzoek

Voordat onderzoek met patiënten van start gaat, wordt het getoetst. Dat doet een interne toetsingscommissie. Als het nodig is, beoordeelt ook een Medisch Ethische Toetsingscommissie het onderzoek. Ten slotte moet de Raad van Bestuur toestemming geven voordat een onderzoek kan beginnen.

Onderzoeksfonds en subsidies

Het Diakonessenhuis Onderzoeksfonds maakt medisch-wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek in ons ziekenhuis mogelijk. Bij het Onderzoeksfonds kunnen onze collega’s financiering aanvragen voor hun onderzoeksprojecten. De subsidies worden jaarlijks toegekend op onze wetenschapsavond in november.

Stichting Vrienden van het Diakonessenhuis

Via de Stichting Vrienden van het Diakonessenhuis kunnen mensen en organisaties een financiële bijdrage geven aan het ziekenhuis. Dat stellen we enorm op prijs! Hiermee kunnen we onze patiënten mooie extra’s bieden. Een deel van de donaties aan de Stichting Vrienden gaat naar ons Onderzoeksfonds. Zo blijven we met de hulp van onze vrienden onze patiëntenzorg verbeteren en vernieuwen. Klik door voor meer informatie oen hoe je financieel kan bijdragen. 

Wetenschappelijke publicaties

Onze medisch specialisten, verpleegkundigen en paramedici doen wetenschappelijk onderzoek binnen verschillende vakgebieden. Hun conclusies komen onder andere terecht in (peer-reviewed) wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijke boeken. Ook schrijven onze onderzoekers mee aan (evidence-based) richtlijnen en (werk)protocollen, en doen ze mee aan wetenschappelijke congressen en bijeenkomsten.

Benieuwd naar de publicaties van onze onderzoekers? Je vindt ze hieronder.