Samen eten op tweede dag ramadan

Wat weet jij eigenlijk over je vastende collega? De tweede dag van de ramadan sloten we in ons ziekenhuis af met een iftar. Dat is de gezamenlijke maaltijd die iedere dag van de vastenmaand begint op het moment dat de zon ondergaat. In Utrecht was dat op 12 maart om 18.45 uur.

Zo’n 70 collega’s zaten in het personeelsrestaurant aan lange tafels met soep, brood, rijst, kip, salade en zoete lekkernijen. De collega’s die deze dag 14 uur hadden gevast, deelden dit met niet-islamitische collega’s. Zo werd de iftar echt een moment van verbondenheid, ongeacht achtergrond of overtuiging.

Tijdens het eten leerden de niet-islamitische collega’s veel over de derde religie in Utrecht, die zowel wereldwijd als in ons land de snelst groeiende religie is. Het gesprek werd aangemoedigd door kaarten die op tafel lagen. Daarop stonden 50 ‘gespreksstarters’: vragen over de ramadan en iftar. Leerzaam, en door met elkaar in gesprek te gaan, kun je elkaar beter begrijpen.

Na afloop van de maaltijd volgde een Kahoot-quiz met vragen over de ramadan en iftar. Die werd natuurlijk met grote voorsprong gewonnen door de islamitische collega’s. 

Reflectie

Ramadan is niet alleen een tijd van vasten, maar ook van reflectie, spiritualiteit, verbondenheid en begrip. Het vasten herinnert er aan dankbaar te zijn voor de zegeningen die we hebben en om empathie te tonen voor degenen die deze zegeningen niet hebben. Mooi om dit, juist in deze tijden, zo samen te delen in de geest van ramadan.

Collega's eten gezamenlijk aan een lange tafel in het personeelsrestaurant een iftar maaltijd
Collega's eten gezamenlijk aan een lange tafel in het personeelsrestaurant een iftar maaltijd
Collega's eten gezamenlijk aan een lange tafel in het personeelsrestaurant een iftar maaltijd
Een bakje gevuld met lekkernijen zoals dadels en baklava voor de iftar maaltijd