Een recoveryverpleegkundige is verantwoordelijk voor het bewaken van patiënten door onder andere monitoring en het herkennen en voorkomen van vroege postoperatieve complicaties. Liesbeth van Steenbergen is sinds vier jaar recovery verpleegkundige in het Diakonessenhuis.
“Patiënten komen met heel wisselende emoties bij ons binnen: Soms met opluchting omdat zij van de klacht af zijn en soms zien mensen erg tegen de operatie op. Het is dan aan ons als recoveryverpleegkundige om hierop in te spelen. Ik merk dat een klein gesprekje een groot verschil kan maken.”
Liesbeth heeft vóór haar functie als recoveryverpleegkundige tien jaar gewerkt op kortverblijft. "Ik ging op zoek naar meer uitdaging." Over de opleiding vertelt ze: "Je bent daar ongeveer een jaar mee bezig. Je krijgt echt verdieping en theorie over de vitale functies. We leerden hoe wij de patiënten stabiel en met minimale pijn, weer naar de verpleegafdeling kunnen laten gaan."
Over de invulling van de functie bij het Diakonessenhuis vertelt Liesbeth graag meer. “Het is onze taak om de patiënten voor de operatie aan te sluiten op de monitor. Wij geven een infuus als dat nog nodig is. Je bewaakt de hartfunctie, bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed. Je meet de temperatuur of geeft de patiënt een warme deken. Ook leggen we de medicatie klaar. Daarna wordt de patiënt opgehaald door de anesthesiemedewerker.
Na de operatie krijgen wij de patiënt weer terug. De controles die je op dat moment doet zijn afhankelijk van de ingreep die bij de patiënt is uitgevoerd. Dat is heel divers, volgens Liesbeth. “Het is in ieder geval belangrijk om een patiënt helemaal stabiel te hebben. We kijken dan naar juiste bloedverdeling in het lichaam. Dat doen we door de bloeddrukmeting in de gaten te houden. We passen daarnaast de ABCD-methodiek toe, waarbij je de patiënten stabiel aan de monitor houdt en je kijkt hoe het gaat met de patiënt, ook emotioneel gezien.”
Als recoveryverpleegkundige is er veel contact met de anesthesiemedewerkers en de anesthesioloog.
“We werken hier met een team fijne collega’s. Je kunt laagdrempelig overleggen als je iets niet vertrouwt of een vraag hebt. Je voelt je daardoor wel echt gesteund in het werk dat je doet. Een recoveryverpleegkundige is een zelfstandige rol. Maar de veiligheid: daar zorgen wij met z’n allen voor.”
Op de vraag naar een moment dat zij altijd zal blijven herinneren, antwoordt Liesbeth: "Het mooie aan ons vak is, dat je met iedere patiënt weer andere ervaringen en emoties deelt. En zeker niet alleen verdrietige. Ook in moeilijke momenten kan vreugde zitten. Het is prachtig om iets te kunnen betekenen voor jouw patiënt op een heel belangrijk moment in zijn of haar leven."
Word ook recovery-verpleegkundige bij het Diakonessenhuis en bekijk onze openstaande vacatures!