Interview met leerling-operatieassistent Jennie: “Er staat altijd iemand voor je klaar.”

Jennie Doldersum werkt in het Diakonessenhuis als leerling operatieassistent, maar was voorheen doktersassistent in ons ziekenhuis. Een bijzondere overgang? Voor haar niet: de interesse begon jaren geleden al tijdens haar opleiding tot doktersassistent. “Tijdens mijn stages ben ik erachter gekomen dat ik operatieassistent een echt leuk beroep vind.” Jennie solliciteerde verder en de rest is geschiedenis. En waarom ook niet: mogelijkheden genoeg binnen het Diakonessenhuis.

Schoolbanken afwisselen met praktijk

De naam geeft het natuurlijk al weg: als leerling operatieassistent word je klaargestoomd voor het beroep operatieassistent. Voor Jennie begonnen de eerste weken in de schoolbanken. “Je begint met het leren van de theorie. Veel anatomie en fysiologie. Daarna leer je het ziekenhuis een beetje kennen. Een patiënt komt op de poli en wordt vervolgens voorbereid voor de operatiekamer: wat gebeurt er dan op de OK? Wat vindt vervolgens plaats op de verpleegafdeling? De hele patiëntroute leg je af in je stageperiode.” Hierna roepen de schoolbanken weer. “Zo is de opleiding opgebouwd: school afgewisseld met praktijk. Dat maakt het heel erg leuk”, legt Jennie uit. Je begint de opleiding met z’n drieën, wat het prettig maakt voor het delen van ervaringen.

“Het is een vertrouwd clubje. Dat vind ik fijn.”

Een dag in het leven

Als operatieassistent sta je aan tafel bij de chirurg om te helpen opereren. De chirurg is natuurlijk altijd verantwoordelijk en de operatieassistent is dat voor de eigen instrumenten, naaldjes en gazen die op tafel liggen. Jennie: “ Dit doe je door te bedenken wat de chirurg nodig zou kunnen hebben. De flow in de gaten te houden. Je probeert de chirurg een stapje voor te zijn.” De taakverdeling is wisselend: “Met collega’s wissel je elkaar af, de ene keer sta je als omloop en de andere keer als instrumenterende. Als omloop zorg je voor de administratie tijdens de OK en werk je samen met de instrumenterende.”

Jennie heeft haar operatiekledij aan, inclusief handschoenen en mondkapje. Ze reikt naar een bak met metalen instrumenten en lacht naar de camera.

Op elkaar inspelen

Een groot deel van de dag breng je door met collega’s. Hoe ziet de samenwerking er onderling uit? “Je moet het uiteraard met elkaar doen. Je bent een team. Anesthesie hoort daar natuurlijk ook bij. Die zorgen ervoor dat de patiënt onder controle blijft. Door het samenspel weet je wat je moet doen.” Jennie schetst een voorbeeld wanneer er bij de patiënt een bloeding ontstaat. “Je moet dan snel handelen en met zo weinig mogelijk woorden kunnen anticiperen op de situatie die dan gaande is. Dat maakt het werk voor mij erg interessant.”

Warme omgeving

Jennie solliciteerde bij meerdere ziekenhuizen. Waarom de keuze voor het Diakonessenhuis? “In het Diakonessenhuis waardeer ik de warme omgeving. De collega’s zijn toegankelijk en het werk is erg afwisselend.”

Jennie sluit af:

“Ook na je opleiding blijf je altijd leren en je krijgt daar alle ruimte voor.”

Spreekt het verhaal van Jennie jou aan?

Word ook (leerling) operatieassistent en bekijk snel de openstaande vacatures in het Diakonessenhuis.