Wat doen jullie op de afdeling als kinderverpleegkundige?

Annelies: “Op de afdeling neonatologie zorgen we voor neonaten, dat zijn baby’s tot 28 dagen oud, vaak te vroeg geboren en dus prematuur. Daarnaast behandelen we ook kinderen met een infectie of kinderen met hyperbilirubinemie (bilirubine is een stofje dat bloed afbreekt).”

Daya vertelt over de zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar op de kinderafdeling: daar hebben ze te maken met veel verschillende aandoeningen.  Daya: “ Om de zorg zo goed mogelijk te laten verlopen coördineren wij alle zorg die nodig is, maar ook het contact met de ouders. Ouders van zieke kinderen kúnnen bij ons ook bij hun kind blijven, dat is voor allebei fijn!”

Nina werkt op de kinderdagbehandeling, waar patiëntjes dezelfde dag weer naar huis mogen.

“Heel leuk en afwisselend, ik werk dus met kinderen die hun amandelen hebben laten verwijderen, een voedsel-allergietest ondergaan of andere kortdurende onderzoeken.”

Hoe ziet jullie dag eruit?

 

“Geen dag is hetzelfde, dat is juist zó leuk aan ons vak!”

Annelies vertelt hoe je bij neonatologie afhankelijk bent van de voedingstijden van de baby’s, en daartussen door arts bezoeken, medicijnen en contacten met de ouders plant. “Dat laatste is voor ons belangrijk, omdat het voor iedereen goed is als zij de zorg kunnen overnemen als wij niet op de kamer zijn.”

Nina vertelt dat ook zij op de dagbehandeling te maken hebben met veel variatie. “Op een dag met veel ingeplande operaties zijn de kinderen vroeg aanwezig en begeleid je ze naar de operatie. De kinderen hebben allemaal voorlichting gehad en zijn voorbereid. Maar we hebben ook de ruimte om meer aandacht te besteden als een kindje wat angstiger is, soms samen met de medisch pedagogisch hulpverlener.”

Hoe bevalt het om in het Diakonessenhuis te werken?

Nina: “De kinderafdeling is een soort van zonnetje van het ziekenhuis. De sfeer is goed, we hebben ook laagdrempelig contact met de artsen. Je doet het gewoon met zijn allen, dat betekent dat we zonder hokjes, artsen, verpleegkundigen, schoonmaak en secretariaat, zorgen voor een fijne afdeling. Voor mijn werkplezier is dit echt super!”

Het leukst aan het werk?

Nina noemt bij dagopname dat je iets meer structuur hebt over de dag, terwijl Daya en Annelies juist het dynamischer karakter van de kinderafdeling en neonatologie noemen.

Daya: “Als kinderverpleegkundige kan je op verschillend afdelingen werken, dus je kiest een afdeling die bij je past. Daarnaast is het bij kinderen in het algemeen dat je weet dat ze heel snel ziek kunnen worden, maar ook dat ze weer snel op kunnen knappen. Het is echt zó’n leuk vak!”

Gevraagd naar een bijzondere gebeurtenis, hebben ze er genoeg, alle drie. Annelies: “Ik vind het altijd weer zó mooi als je een baby’tje en ouders hebt begeleid en ze na een aantal weken trots en blij naar huis gaan.  In een algemeen ziekenhuis als het onze hebben we natuurlijk niet de meest complexe patiënten en gaan ze gelukkig meestal weer wandelend het ziekenhuis uit."

Enthousiast geworden van het verhaal van Annelies, Nina en Daya?

Bekijk dan onze vacatures!