Interview anesthesiemedewerker Linda: ’Het leukste aan mijn werk vind ik de diversiteit van operaties en patiënten.’

Linda Faber-Neefjes werkt al 9 jaar als anesthesiemedewerker in ons ziekenhuis. Ze vindt het fijn om met het operatieteam samen te werken. ’Het team werkt nauw samen. Zij hebben ons nodig en wij hebben hen nodig.’

Wie ben je en wat is jouw functie in ons ziekenhuis?

“Ik ben Linda en ik ben anesthesiemedewerker. In 2014 startte ik in het Diakonessenhuis met mijn stage op de afdeling Anesthesie. Ik had het hier toen zo naar mijn zin dat ik niet meer ben weggegaan. Inmiddels zijn we acht jaar verder en werk ik nog steeds met plezier op de afdeling.”

Wat voor opleiding volgde je en waar liep je stage?

“Ik heb de bacheloropleiding Medische Hulpverlening gevolgd. Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot medisch hulpverlener in de ambulancezorg, op de spoedeisende hulp of in de anesthesie. Ik koos deze opleiding voor de richting anesthesie. Na mijn laatstejaars stage volgde ik een jaar een traineeship in ons ziekenhuis. Hier kon ik gelijk een jaar werkervaring opdoen.”

Je hebt in 2014 hier jouw stage gelopen. Wat was de reden dat je voor het Diakonessenhuis koos?

“Dit kwam met name omdat ik toen ook in Utrecht woonde. Ik kon daardoor op de fiets naar mijn werk. Daarnaast vind ik de sfeer in het Diakonessenhuis erg fijn. Het kleinschalige ‘ons kent ons’ sfeertje past heel goed bij mij. In een academisch ziekenhuis vind je dat niet zo snel.”

Wat doe je als anesthesiemedewerker in ons ziekenhuis?

“Als anesthesiemedewerker haal je de patiënt op. Vanaf dat moment probeer je al een beetje een band te creëren met de patiënt, zodat de hij met een fijn gevoel de operatie in gaat. Wat hiervoor nodig is verschilt altijd per patiënt. De ene patiënt vindt het fijn om even te kletsen en de ander heeft daar geen behoefte aan. Dat is altijd even aftasten en maatwerk.

Tijdens de operatie is het onze hoofdtaak dat wij de vitale functies in de gaten houden. Dit zien we aan de patiënt en op een monitor. Hier zien we de hartslag, het zuurstofgehalte en als hij aan de beademing ligt, dat de beademingsapparatuur goed is ingesteld. Daarnaast blijven wij zorgen dat de patiënt zich op zijn gemak voelt, geen pijn heeft en goed ligt. Als de patiënt onder algehele narcose gaat, zijn we extra alert dat de patiënt goed ligt. Deze patiënt kan namelijk niet zelf even gaan verliggen of aangeven als hij niet prettig ligt. We zorgen er dus voor dat patiënten die aan hun teen geopereerd worden niet na de operatie wakker worden met pijn aan zijn schouder."

Hoe ziet het team eruit waarin jij werkt?

“We werken hier als operatieteam met het hele team samen. De anesthesist, chirurg, operatieassistent en anesthesiemedewerkers. Wij zeggen altijd: “Zij hebben ons nodig, wij hen en de patiënt heeft het hele team nodig. Ik denk dat wij op de operatiekamer toch wel intensiever in een team werken. Wij werken hier nauwer samen, wij werken samen in dezelfde ruimte met hetzelfde doel: Het zo goed mogelijk helpen van één patiënt.”

Heb jij een bepaalde patiënt of gebeurtenis die je altijd bijblijft?

“Dat zijn er wel meerdere in de afgelopen negen jaar. Bijvoorbeeld patiënten die binnenkomen met heel veel bloedverlies. Je moet dan de bloeding vinden en tegelijkertijd zorgen dat de patiënt weer voldoende bloed krijgt. Dit zijn vaak hectische momenten, waarin je goed met elkaar moet samenwerken.  Die gebeurtenissen blijven je wel bij.”

Wat vind je het allerleukst aan je werk?

“De diversiteit in operaties en in patiënten. Ik werk bij kortere en langere operaties bij verschillende specialismes. Als anesthesiemedewerker werk je niet voor één specialisme, maar de ene dag werk je met gynaecologen en de andere dag met orthopeden. Dit verschilt per operatie. Je ziet veel patiënten op een dag, daardoor gaat je dag vlot.”

Anesthesiemedewerker Linda staat lachend in een operatiekamer. Ze draagt haar blauwe werkkleding en laat haar handen rusten op een lege operatietafel.

Enthousiast geworden van het verhaal van Linda?

Bekijk dan onze vacatures!