De avond werd geopend door initiatiefnemer Esra Sanli, een van onze collega’s van Geestelijke verzorging. Na een islamitisch gebed (du’a) door een van onze geestelijk verzorgers, was het tijd voor een dadel en wat water. Vervolgens genoten collega’s van een uitgebreid buffet met soep, brood, couscous, pasta’s, salades en baklava. 

Een moment van verbondenheid en begrip 

De iftar draait om meer dan samen eten; het is een moment van verbondenheid en begrip, ongeacht achtergrond of overtuiging. Voor veel collega’s was dit ook de reden om zich op te geven: ‘Om mij te verdiepen in andere culturen’ of ‘vanuit solidariteit’. Collega’s die gevast hadden, gingen in gesprek met niet-islamitische collega’s aan verschillende tafels. Het gesprek werd gestimuleerd door gespreksstarters kaarten met vragen over de ramadan en iftar. Na afloop van de maaltijd volgde een quiz met vragen over de ramadan en de iftar.

Iftar maaltijd 2025

Diversiteit en inclusie worden gewaardeerd

Initiatiefnemer Esra kijkt terug op een geslaagd evenement: ‘Ik heb de iftar als warm en verbindend ervaren. Het was bijzonder om te zien hoe collega’s met diverse achtergronden en functies met elkaar gesprek gingen. Dit zorgde voor een gevoel van saamhorigheid en wederzijds begrip. Het was mooi om een inkijkje te geven in een traditie die voor een aantal misschien nog onbekend was. Deze iftar bevestigt voor mij dat we in ons ziekenhuis naar elkaar omkijken en dat diversiteit en inclusie echt gewaardeerd worden.’

Iftar maaltijd 2025