Gezond eten
Onregelmatige diensten en toch een gezond eetritme aanhouden? Zeker wanneer je in de nachtdienst werkt, is het lastig om een ‘normaal’ dagritme in je eetpatroon te brengen. Hieronder vind je de tips om gezonder te eten. Je zult zien, er zijn maar een paar dingen waar je rekening mee hoeft te houden!
Tips om gezond te eten
1. Regelmaat in eetmomenten
Ook al heb je in je werk geen regelmaat, in je eetpatroon kun je wel regelmaat aanbrengen. Zorg ervoor dat je elke 2,5 tot 3 uur iets eet. Door deze regelmaat in je eetmomenten te brengen, voorkom je dat je opeens enorme trek krijgt en gaat snoepen. Of meer eet dan je nodig hebt. Of voor minder gezonde voeding kiest.
2. Van dag- naar nachtdienst
Bij je eerste nachtdienst ben je vaak langer wakker dan normaal. Je hebt dan ook extra energie nodig voor die extra uren. Probeer voedzame maaltijden te eten volgens de drie maaltijden structuur. Trek je het niet met alleen de drie maaltijden? Neem dan een tussendoortje zoals een handje noten of groentesoep.
Zie voor meer tips Gezonder eten tijdens de nachtdienst. Of kijk eens op de “Goedenacht” app voor inspiratie.
3. Drink voldoende
Voor het volhouden van een gezond eetpatroon is het belangrijk om te voorkomen dat je enorme trek krijgt. Zorg ervoor dat je voldoende drinkt; je zult niet de enige zijn die dorst en trek in eten met elkaar verwart.
4. Meerdere nachtdiensten achter elkaar
Werk je een aantal dagen in dezelfde (nacht)dienst? Probeer die dagen in te delen alsof het een ‘normale’ situatie betreft. Je bent 16 tot 18 uur per etmaal wakker en slaapt er 6 tot 8. Plan de vaste eetmomenten in hoe jij het fijn en lekker vindt. Als je liever niet dineert wanneer je net uit je bed komt, plan je op dat moment het ontbijt in. Geen probleem. Je zult zien dat je, vanaf dat je de momenten inplant zoals het bij jou past, een stuk gemakkelijker een dagmenu kunt volgen en vast houden.
5. Van nacht- naar dagdienst
Schakel je van de nacht terug naar de dagdienst? Dan is de kans groot dat je op die dag korter wakker bent. Kijk op die omschakeldag of je het eerste tussendoortje of bijvoorbeeld het ontbijt overslaat. Zo zit je direct weer in je normale eetritme.