Tips voor de overgang
De overgang: iedereen krijgt er een keer mee te maken. Omdat je zelf in de overgang komt en misschien klachten ervaart, of iemand in je (werk)omgeving. Wist je dat 55% van alle werknemers in de overgang hier op hun werk klachten van ervaart? Alle reden dus om hier aandacht aan te besteden.
Floor Vernooij, gynaecoloog in ons ziekenhuis:
‘De overgang is een periode waarin je vaak beter dan voorheen voor jezelf moet zorgen om lekker in je vel te zitten en op gewicht te blijven. Hoe fitter je de menopauze ingaat, hoe gezonder je er ook doorheen komt.’
Tips voor de overgang
De overgang begint vaak al rond je 45e. Sommige vrouwen merken bijna niets van de overgang, maar de meeste vrouwen hebben wel last van klachten. Zoals vermoeidheid, opvliegers, stemmingswisselingen, slaapproblemen, last van spieren en gewrichten, concentratieproblemen, seksuele problemen en hartkloppingen. Waar je last van krijgt en wanneer, kan voor iedereen verschillen.
Er zijn factoren die het risico op overgangsklachten verhogen, bijvoorbeeld als je rookt of last hebt van het premenstrueel syndroom (PMS). Gelukkig kun je je goed voorbereiden op de overgang.
Deze tips helpen je om je voor te bereiden op de overgang en klachten te verminderen:
- Beweeg voldoende. Dat is minimaal een half uur actieve beweging per dag. Denk aan wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen.
- Eet gezond. Volg bijvoorbeeld het mediterraan dieet met veel groente, fruit en volkoren producten en weinig geraffineerde suikers.
- Neem de tijd om te ontspannen. Bijvoorbeeld met mindfulnesstraining, yoga, een goed boek, of op een andere manier die voor jou werkt.
- Ervaar je veel klachten? Ga in gesprek met je huisarts. Lage doses hormoontherapie zijn effectief tegen opvliegers en soms ook tegen andere overgangsklachten.
- Voor een advies op maat kun je terecht bij een overgangsconsulent. Je kunt via je leidinggevende ook een preventieve afspraak bij onze bedrijfsarts aanvragen. Hiervoor hoef je geen reden op te geven.
Meer informatie
Heb je zelf last van overgangsklachten, dan heb je misschien al pagina’s vol informatie gelezen. Maar ook als je hier zelf geen last van hebt, is het goed om te weten hoe het zit met de overgang en wat voor impact het kan hebben op naasten en collega’s. Lees- en luistertips zijn:
- ‘Ook leuke meisjes worden 50’ van gynaecoloog Manon Kerkhof. Zij legt met veel enthousiasme uit wat er verandert in de overgang en wat je daaraan kan doen.
- ‘No-nonsens handboek’ van Jos Teunis. Met veel praktische tips.
- ‘Hoe overleef ik de overgang’ van Francien Oomen. Ook leuk om je puberkinderen te laten lezen: weten zij ook wat er bij jou gebeurt.
- Verder is de podcast ‘Opvliegers’ heel informatief. In 8 afleveringen wordt je door alle facetten van de overgang genomen (ook de man en overgang komt aan bod).
- Op de website van VGZ vind je adviezen en een ervaringsverhaal: vgz.nl/gezond-leven/de-overgang