TEST

Zoek vacatures

Hulpmiddelen

Wist je dat er tal van hulpmiddelen zijn die helpen om de fysieke belasting van het werk te verlichten? Denk aan steunkousen om pijnlijke benen te verlichten. Of aan audiologische hulp wanneer jouw reguliere hoortoestel niet voldoet tijdens jouw werk. En mocht je de letters op je beeldscherm niet meer zo scherp zien, weet dan dat een beeldschermbril tot de mogelijkheden behoort.


"De juiste hulpmiddelen kunnen sommige klachten echt verlichten"

Welke hulpmiddelen zijn er? En waar vind je meer informatie?

  • Audiologische hulpmiddelen
    Bij gehoorverlies of slechthorendheid is de aanschaf van een regulier hoortoestel vaak noodzakelijk om op een prettige manier deel te kunnen blijven nemen aan het sociale leven. Deze aanschaf valt onder de verantwoordelijkheid van de werknemer en wordt veelal vergoed vanuit de eigen zorgverzekeraar.

Meer weten over beter horen in jouw werksituatie? Werkt jouw reguliere hoortoestel onvoldoende in jouw specifieke werksituatie? Kijk dan op DMS (POOG .1.6.010) voor meer informatie over de extra hulpmiddelen die beschikbaar zijn. Hier vind je ook alles over de procedure en de eventuele kosten en vergoedingen. 

  • Steunkousen
    In de zorg staan we lang en veel. Dit kan pijnlijke, vermoeide benen en vaatproblemen zoals spataderen met zich meebrengen. Niet fijn. Steunkousen kunnen de klachten verlichten. Je kunt steunkousen ook preventief dragen, geen slecht idee wanneer je veel moet staan tijdens je werk en gevoelig bent voor mogelijke vaatklachten.

Kunnen je benen wel wat steun gebruiken? Wil je op preventieve basis steunkousen dragen? Wanneer je in jouw functie veel staat, kun je één keer per jaar één paar (confectie)steunkousen declareren. Heb je een medische indicatie? Wanneer je (ook) op advies van de bedrijfsarts steunkousen moet dragen, krijg je de kosten van de aanschaf en het aanmeten door een consulent volledig vergoed, op basis van één paar kousen per jaar. Kijk op DMS (POOG .1.6.007) als je precies wilt weten hoe het met de vergoeding van steunkousen zit. 

  • Beeldschermbril
    Ondanks een goede werkomgeving, een goed ingerichte werkplek en een goede werkhouding kunnen bij intensief beeldschermwerk oogklachten ontstaan. Gemiddeld kan het op een leeftijd vanaf ongeveer 40 jaar moeilijker worden om op korte afstand scherp te zien. Een leesbril of een bril met leesgedeelte staat normaliter afgesteld op een leesafstand van 30-40 cm. Een beeldscherm staat echter meestal op een afstand van 50-70 cm. Zie je de teksten en figuren op je beeldscherm niet scherp? Met een speciale beeldschermbril zijn zowel teksten en figuren op het beeldscherm als teksten op een normale leesafstand goed leesbaar. Een (eerstelijns) oogonderzoek op de Polikliniek Oogheelkunde wijst uit of jij met jouw klachten baat hebt bij een speciale beeldschermbril.

Wil je jouw ogen laten onderzoeken? Of je in aanmerking komt voor een onderzoek en hoeveel het kost, hangt van een aantal factoren af. Wanneer blijkt dat een speciale bril noodzakelijk is om jouw werk goed uit te kunnen voeren, worden de kosten van de beeldschermbril (gedeeltelijk) vergoed door het Diakonessenhuis. Kijk op DMS (POOG .1.2.001) voor alle informatie over een beeldschermbril. 

Terug naar overzicht

Vacatureoverzicht