Ons kent ons

Voor haar afstudeerstage koos Esmée destijds heel bewust voor ons ziekenhuis. “Het kleinschalige van het Diakonessenhuis sprak me enorm aan,” vertelt ze. “Dat ‘ons kent ons’-gevoel. Op de gang zeg je elkaar gedag, je weet welke collega’s waar werken. Dat is een van de redenen dat ik ben blijven hangen én waarom ik hier nog steeds zo graag werk.”

Mooie functie met korte lijntjes

Esmée wilde altijd al verpleegkundige worden en is nog steeds blij met haar beroepskeuze. “Ik ga met heel veel plezier naar mijn werk. Het is mooi om patiënten een veilige omgeving te kunnen bieden. Ik kan er ook ontzettend gelukkig van worden als een patiënt me bedankt voor de goede zorgen. Een tijdje geleden had een patiënt zelfs een kaartje voor me geschreven! Dat geeft echt heel veel voldoening.”

Op de afdeling kort verblijf liggen patiënten van verschillende specialismen, van gynaecologie tot urologie en plastische chirurgie. Esmée: “Dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is. De ene dag sta je bij urologie-patiënten en de andere bij gynaecologie-patiënten. Dat zijn allemaal heel verschillende behandelingen, wat voor veel afwisseling zorgt. Wat ik ook heel leuk vind, is dat we multidisciplinair werken. Onder meer met fysiotherapeuten en arts-assistenten, maar ook met chirurgen.”

En hoe zit het met het team waarin ze werkt? “Ik vind mijn team heel leuk! Het is niet zo groot en daardoor zijn de lijntjes kort. Het team is ook een mengelmoes qua leeftijden. Er zijn mensen die langer in het vak zitten en waar je veel van kan leren, maar ook jongeren die nieuwe dingen inbrengen. En ik vind mijn leidinggevende heel fijn. Zij staat echt voor het team en dat is heel belangrijk.”

“Ik durf nu meer voor mezelf op te komen en gooi makkelijker dingen in de groep.”

Het Nightingale-traject

Esmée volgde ons interne Nightingale-traject voor verpleegkundig leiderschap. Ze vertelt: “Het traject leek me interessant, maar ik vond het spannend om erover te beginnen. Toen kwam mijn leidinggevende er zelf mee: ‘Misschien is dit wel wat voor jou, om jezelf verder te ontwikkelen’. Mijn leidinggevende was daar heel motiverend in. Ik voldeed niet helemaal aan de eisen omdat ik nog niet zo lang in het Diakonessenhuis werkte, maar zij heeft een goed woordje voor me gedaan.”

“Ik heb eerst de basis van het Nightingale-traject gevolgd. Op dit moment ben ik bezig met het vervolgtraject, dat rond ik binnenkort af. Een belangrijk onderdeel van de training is ‘leiderschap vanuit kracht, maar zonder formele macht’. Ook als je geen leidinggevende functie hebt, kun je namelijk leiderschap tonen vanuit je eigen kracht. Daar zijn we mee bezig geweest. We hebben bijvoorbeeld geleerd over gesprekstechnieken, hoe je moeilijke gesprekken voert en hoe je moet netwerken. Er komt van alles voorbij.”

“Iedereen volgt het traject met een andere reden,” zegt Esmée. “Zelf wilde ik weten: hoe kan ik me verder ontwikkelen als verpleegkundige? Hoe kom ik meer voor mezelf op? Hoe krijg ik bijvoorbeeld oudere collega’s mee in nieuwe ideeën? Maar iedereen heeft z’n eigen leerproces. Het leuke is dat we er toch allemaal uit halen wat we willen.”

“De kleinschaligheid, weten wie je collega’s zijn. Ook daarom werk ik graag in het Diakonessenhuis.”

Groeien als verpleegkundige

Heeft het Nightingale-traject Esmée gebracht wat ze hoopte? “Jazeker. Wat ik bij het traject heb geleerd, pas ik nu al toe in de praktijk. Voorheen vond ik het soms spannend om me uit te spreken tegenover oudere collega’s of studenten. Nu durf ik meer voor mezelf op te komen en gooi ik makkelijker dingen in de groep. Ik sta ook meer mijn mannetje bij lastige gesprekken. Ik weet dat ik mijn eerlijke feedback kan geven, hoe spannend het soms ook is. Want een ander heeft daar juist wat aan. Al met al ben ik echt gegroeid in mijn vak!”

Meer weten over de ontwikkelmogelijkheden die je bij ons krijgt?

Bekijk ze op de pagina Doorgroeien en ontwikkelen. Of ga direct naar onze vacatures!