CZO-erkenning zorgopleidingen verlengd

Het Diakonessenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dat betekent dat er veel ruimte en aandacht is voor professionele ontwikkeling. Bijvoorbeeld door het volgen van een verpleegkundige vervolgopleiding, of een medisch ondersteunende opleiding. Een groot aantal van deze opleidingen zijn erkend door het College Zorg Opleidingen (CZO). Het CZO beoordeelt de kwaliteit van de opleiding en het leerklimaat van de praktijkleerplaats. Eens in de vijf jaar worden de opleidingen opnieuw beoordeeld. Met ook in 2021 een goed resultaat!

“Laagdrempelig en korte lijnen”

In de tweede helft van 2021 waren de praktijkleerplaatsen van de afdelingen Hygiëne en Infectiepreventie, Gipsverbandkamer, Endoscopie en Radiologie aan de beurt om opnieuw beoordeeld te worden. Als praktijkleerplaats zijn zij verantwoordelijk voor het praktijkgedeelte van de opleiding tot Deskundige Infectiepreventie, Gipsverbandmeester, Endoscopieverpleegkundige en Radiodiagnostisch laborant.

Om in aanmerking te komen voor de hererkenning, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Bijvoorbeeld voldoende gekwalificeerde werkbegeleiders en een veilig leerklimaat. Dat beoordeelt het CZO onder andere met een audit, waarbij een commissie de praktijkleerplaatsen bezoekt. Daarbij kijken ze mee op de afdeling en spreken ze teammanagers, praktijkopleiders, werkbegeleiders en natuurlijk studenten.

Uit de rapportage van het CZO bleek dat studenten erg tevreden zijn over het opleiden binnen ons ziekenhuis. Gemiddeld beoordelen ze het met een 8,5. Ze ervaren laagdrempeligheid, ‘korte lijnen’ en een veilig leerklimaat. Het auditpanel complimenteerde ons ook met het feit dat de studenten centraal staan en de vakbekwame werkbegeleiders.

Een vierluik van afbeeldingen van Diak-collega's die hun CZO-erkenning omhoog houden.

Optimaliseren opleidingen

De commissie constateerde dat we investeren in de opleidingen om de kwaliteit van de praktijk- en werkbegeleiding hoog te houden. Het optimaliseren van de kwaliteit van de opleidingen zetten we graag voort met de feedback en adviezen van het CZO-panel.

We zijn trots op de hererkenning en complimenten voor deze vier opleidingen. En we zijn blij dat we ook komende jaren studenten kunnen ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.

Opleiding volgen in het Diakonessenhuis

Ligt jouw hart in de zorg, en wil jij je in 2022 op professioneel gebied ontwikkelen?